Wednesday, March 2, 2011

GAMBAR TEKNOLOGI DAN INOVASI

Phenom  Watch phone/ handphone jam tangan
Seperti jam tangan biasa namun Phenom Watch Phone ini memiliki teknologi canggih untuk memudahkan berkomunikasi. Dicipta oleh Phenom Communications Inc mempunyai GSM quard-band dan memiliki dua set kad SIM yang membolehkan dua nombor digunakan dalam masa yang sama. Ciri-cirinya mempunyai layar sentuh penuh warna berukuran 1.3 inchi, tombol angka, built-in kamera 1.3 megapixel, FM tuner dan speakerphone. Mempunyai pemutar audio dan video dan mempunyai memori SD hingga 2GB.

Segways
Alat kenderaan individu menggunakan teknologi canggih terbaru. Memiliki self-balancing transportation device, hanya memiliki dua buah ban tetapi stabil. Spesifikasi: weight 105 lbs (477kg), tire diameter 19 inches, footprint 19x25 inches (48x63cm), max speed 12.5 mph (20 km/h), range up to 24 miles (38 km), dicipta oleh Dean Kamen.

Alat teknologi untuk bina garisan
Alat ini boleh melakarkan garisan pada ballpen atau pensil dengan tepat dan mudah sekali. Tanpa perlu pembaris ia mampu memudahkan kerja kita dengan hanya menyatukan pada pen kita kemudian menggerakkannya mengikut garisan yang kita mahukan. Dicipta oleh Giha Woo dari Korea.

Set drum wireless Logitech
Set alat muzik ini tidak memerlukan kabel. Untuk menghidupkannya memerlukan dua buah bateri AA yang boleh dicas mampu bertahan hingga 50 jam. Mirip dengan alat konvensional namun bentuknya lebih futuristic. Pada dawainya dilengkapi alat tambahan untuk menangkap sensor.

Airnergy charger tenaga wifi
Alat ini adalah charger canggih tenaga udara. Alat ini hanya menggunakan tenaga listrik yang ditangkap dari signal wifi.  Airnergy memiliki bateri didalamnya dan apabila anda berada di kawasan yang mengandungi wifi, airnergy Secara automatic terisi ulang. Alat ini lebih efektif dari charger tenaga suria yang tidak dapat digunakan pada waktu malam. Kecepatan pengisisan charger tenaga wifi ini tergantung dari kekuatan signal yang diperolehinya. Pada demonya, alat ini mampu mengisi ulang bateri blackberry yang berisi 30% hingga penuh dalam waktu 90 minit.

 Multi-touch screen
Teknologi ini dipopularkan oleh Apple dengan iPhone dan iPod Touch merupakan sebuah inovasi mencipta sebuah trend layar. Teknologi multi-touch untuk dunia pendidikan ini diberi tema “the world’s first interactive classroom”. Media pembelajaran baru ini menggunakan interactive multi-touch desks seperti iPhone versi jumbo. Sebuah perangkat dipadukan dengan SynergyNet framework dibangunkan dari basis gaming engine jMonkey. Software yang digunakan untuk multi-touch desk ini berasaskan open source yang membolehkan setiap orang untuk melakukan coding sesuai dengan keperluannya. Ruang kelas masa depan ini jika diterapkan untuk pembelajaran anak-anak, mereka boleh bermain sambil belajar.


Skycar
Kereta terbang ini dibawa ke dunia nyata oleh sebuah perusahaan bernama Moller International. Perusahaan ini sedang membangunkan kenderaan Skycar yang mampu terbang dan mendarat dengan sistem personal vertical takeoff and landing (vtol).

Iwear VR920
Alat device berteknologi virtual bernama iwear VR920 ini dari perusahaan Icuiti. Alat tersebut berfungsi sebagai output video dan sebagai gaming console.

Jetpack
Alat ini menggunakan jet yang melepaskan gas (boleh juga air) dan kemudian menerbangkan penggunanya. TAM adalah perusahaan pertama dan satu-satunya di dunia yang menghasilkan pakej lengkap kostum yang direka oleh Rocket Belt menggunakan material aerospace dengan mesin penyulingan khusus untuk memproduksi bahan bakar hidrogen peroksida jet tersebut.
Ultrasonic cleaner
Alat dengan teknologi canggih dan unik ini berguna untuk membersihkan barang-barang dengan ultra sound sehingga lekukan-lekukan yang sukar juga boleh dibersihkan kerana media air digetarkan dengan 40, 000 getaran/detik sehingga boleh membersihkan kotoran yang menempel. Hanya isi bekas dengan air dan celupkan benda yang ingin dibersihkan, nyalakan alat beberapa detik. Angkat benda yang sudah bersih. Alat ini sesuai untuk membersihkan barang kemas, cermin mata, peralatan tattoo, reels mancing dan alat-alat kecil. Hanya letak dua titisan detergen ke dalam air 220 volt 30 watt,40 kHz. Saiz bekas WxLxH = 9 x 16.5 x 4cm (oval).


2 comments: